05 decembrie, 2024

Sfinţirea Bisericii „Sfinţii Împăraţi” din Calafat

19-07-2016_sfintire_calafat_w747_h373_q100Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a sfințit Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din incinta Spitalului Municipal din Calafat, Protopopiatul Băilești, județul Dolj.

În cea de a 4-a Duminică după Rusalii, închinată vindecării slugii sutaşului Cornelui, IPS Părinte Mitropolit Irineu a poposit în mijlocul comunităţii de credincioşi de pe malul Dunării, de la Calafat. Prilejul vizitei pastoral-liturgice s-a legat de evenimentul sfinţirii bisericuţei de lemn cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, ctitorită în curtea Spitalului Municipal. După rânduiala liturgică a târnosirii noului locaş de închinare, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. Sfânta slujbă a fost oficiată în faţa bisericuţei, în prezenţa a câteva sute de credincioşi calafeteni şi cadre medicale de la Spitalul Municipal.
În cadrul Sfintei Liturghii a fost săvârşită şi hirotonia întru preot a diaconului Marian Cosmin Cârţu, pe seama Parohiei Ghidici, Protoieria Băileşti, judeţul Dolj, precum şi hirotonia întru diacon a teologului Alexandru Anghel Roman, pe seama Parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae” din Calafat, Protoieria Băileşti, judeţul Dolj.

„Hristos este Acela Care ştie suferinţa noastră”

În cuvântul de învăţătură rostit la finele slujbei euharistice, IPS Părinte Mitropolit Irineu a vorbit credincioşilor despre însemnătatea bolii din punct de vedere teologic, amintind totodată că Vindecătorul şi Tămăduitorul prin excelenţă rămâne Mântuitorul Hristos, „Izvorul sănătăţii noastre sufleteşti şi trupeşti”. „Ce este cu adevărat boala? Iată o întrebare la care nici medicina modernă nu poate încă răspunde pe deplin. Ea este o realitate energetică, iar noi simţim numai efectele ei. Din experienţă şi din tratatele de medicină scrise de alţii constatăm faptul că ar trebui să fie într-un fel sau altul. De aceea, doctorii ne dau tratamente, ne prescriu reţete şi ne arată cum trebuie să le administrăm pentru a dobândi ameliorare. Nu este vorba nici pe departe de însănătoşire şi trebuie să subliniem acest lucru, pentru că pe biletul de externare nu se menţionează decât cuvântul ameliorare. Înţelegem din toate acestea că Vindecătorul prin excelenţă este numai Dumnezeu. El este Acela Care ştie suferinţa noastră şi totodată de ce îndurăm această suferinţă. De multe ori în Sfânta Scriptură, Sfinţii Apostoli întrebau pe Mântuitorul: cine a păcătuit de suferă, el sau părinţii lui? Acest lucru ne îndreptăţeşte să credem că boala este din cauza noastră sau o moştenire de la părinţii noştri. Este o slăbiciune care s-a încuibat şi lucrează înăuntrul nostru. Este cunoscut însă că vindecare nu poate să fie decât printr-o ameliorare energetică a vieţii noastre, ceea ce noi numim puterea şi harul lui Dumnezeu”, a spus IPS Părinte. Cu privire la textul pericopei evanghelice din cea de a 4-a Duminică de după Rusalii, închinat vindecării slugii sutaşului Cornelui, Părintele Mitropolit a arătat că „nu era o obişnuinţă printre generalii şi soldaţii romani să vină înaintea prorocului, înaintea Învăţătorului, pentru a cere ajutor. Pentru fapta aceasta este cunoscut acest sutaş, fiind printre puţinii care au cerut ajutor Mântuitorului Hristos. El a lăsat deoparte mândria ostăşească, gândirea că cineva ar putea să-l refuze şi să nu-i îndeplinească dorinţa. Pentru aceasta a mers cu convingere, cu credinţă şi smerenie înaintea Domnului ca să afle vindecare pentru sluga sa. Toate acestea sunt subliniate de Mântuitorul Hristos prin cuvintele: Nu am văzut atâta credinţă în Israel. Deci, sutaşul avea credinţă şi nădejde că va primi ceea ce cerea, fiind într-adevăr pregătit pentru aceasta”, a mai spus IPS Părinte Mitropolit Irineu.
La final, pentru osteneala depusă în ridicarea sfântului locaş, preotul capelan, Gheorghe Predoi, a primit rangul de iconom. Au primit de asemenea aprecieri şi gramate arhiereşti de mulţumire domnul Lucian Ciobanu, actualul primar al municipiului Calafat, precum şi foştii edili Mircea Guţă şi Gheorghe Trăistaru, care s-au implicat activ în finalizarea lucrărilor de construcţie.

Un dar duhovnicesc pentru Spitalul Municipal din Calafat

Lucrările la biserica închinată Sfinţilor Împăraţi din incinta Spitalului Municipal Calafat au început în primăvara anului 2013 sub coordonarea părintelui paroh Gheorghe Predoi. Sfântul locaş este construit din lemn, în stil maramureşean, pe fundaţie din beton şi deserveşte nevoile spirituale ale personalului şi pacienţilor din această unitate spitalicească, dar este deschis şi pentru ceilalţi credincioşi din afară care doresc să participe la sfintele slujbe oficiate aici.

sursa: http://ziarullumina.ro/sfintirea-bisericii-sfintii-Imparati-din-calafat-114020.html

Related posts

Sari la conținut