25 iunie, 2024

“MUZICA ÎN PALATELE ROMÂNIEI”, LA PALATUL MARINCU DIN CALAFAT

turneul-muzica-in-palatele-romaniei-2016Miercuri, 3 august 2016, debutează ediția a IV-a a Turneului Național “Muzica în Palatele României”, organizat de Asociația Culturală “Pro Valores”. Protagonist – Costin Soare, unul dintre cei mai valoroși muzicieni români, cel care va propune la lăută și chitară un itinerariu sonor care va porni din perioada Renașterii și va ajunge până în spațiile sonore spaniol și sud american ale secolului XX. Iubitorii artei sunetelor se vor lăsa învăluiți de armonii imaginate de: Valentin Bakfark, John Dowland, Joan Ambrosio Dalza, Isaac Albeniz, Jorge Morel, Ariel Ramirez, Agustin Barrios-Mangore, Heitor Villa-Lobos și Francisco Tárrega.

Prima oprire din acest turneu extraordinar va avea loc miercuri, 3 august, începând cu ora 18, la Palatul Marincu din Calafat, ce găzduiește Muzeul de Artă și Etnografie din localitate.

Despre Costin Soare

Costin Soare, născut în 1978, s-a impus în lumea muzicii clasice din România în dublă ipostază de interpret și pedagog al chitarei și lăutei. A susținut recitaluri în țară şi în străinătate; este preşedintele Asociației Culturale Kitharalogos, inițiator și director artistic al Festivalului International “Serile de chitară”, ajuns în 2015 la cea de-a cincea ediție. Este profesor la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” şi profesor asociat la Universitatea de Muzică din Bucureşti. A absolvit cursurile de master ale Royal Scottish Academy of Music and Drama – Glasgow, UK, iar în anul 2008 şi-a finalizat studiile (“teacher training program”) la Universitatea de Educație (Departamentul de Muzică) din Sapporo, Hokkaido, Japonia, ca bursier al guvernului japonez. Apare frecvent în juriile concursurilor naționale şi internaționale din țară, unde contribuie la descoperirea şi recompensarea tinerilor muzicieni. În 2013 şi 2014 a fost invitat ca profesor la cursurile de vară ale “Academiei Sighişoara”, iar în iunie 2014, în urma turneului de concerte și conferințe desfășurat în cinci orașe, a lansat CD-ul intitulat „Nocturne şi dansuri”, cu lucrări pentru chitară solo înregistrate în premieră la noi, aparținând unor creatori ca: Bach, Britten şi Takemitsu. În anul 2015 a susținut Turneul Național „Armonii pascale”, împreună cu actrița Daniela Nane și pianista Ioana Maria Lupașcu. În luna iulie 2016 a fost profesor invitat al Academiei ICon Arts de la Sibiu.

Despre turneul “Muzica în Palatele României”

După concertul de la Calafat, turneul “Muzica în Palatele României” va continua apoi, până pe 21 august 2016, în alte 10 spații încărcate de istorie și frumos, în locuri foarte spectaculoase, care vor oferi cu prilejul turneului o nouă atracție: Castelul Peleș (sâmbătă, 6 august 2016), Cetatea Prejmer (duminică, 7 august 2016), Castelul Károlyi din Carei (marți, 9 august), Castelul Nako din Sânnicolau Mare (miercuri, 10 august 2016), Cetatea Făgăraș (joi, 11 august 2016), Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia (duminică, 14 august 2016), Palatul Culturii din Iași (joi, 18 august 2016), Palatul Cuza din Iași – Muzeul Unirii (vineri, 19 august 2016), Palatul Sturdza de la Miclăușeni (sâmbătă, 20 august 2016) și Palatul Cuza de la Ruginoasa (duminică, 21 august 2016).

Amănunte pe: muzicainpalateleromaniei.wordpress.com

Organizator: Asociația Culturală “Pro Valores”

Proiect Co-finanțat de: Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, Consiliul Județean Iași, Primăria Municipiului Iași, Primăria Municipiului Carei, Primăria Sânnicolau Mare, Primăria Municipiului Făgăraș, Primăria Municipiului București, prin Centrul Cultural Palatele Brâncovenești.

Parteneri: Casa de Cultură Calafat, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Muzeul Național Peleș,  Festivalul Musica Barcensis, Palatul Sturdza de la Miclăușeni, Direcția pentru Cultură și Turism Carei, Centrul de Promovare a Turismului Cultural “Grof Károlyi” din Carei, Muzeul Țării Făgărașului “Valer Literat”, Hotelul Majestic din Iași, L’Art Hotel din Carei, Domenii Ostrov.

Parteneri Media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Trinitas, Bucuresteni.ro, Agentia de carte, Calendar evenimente, România pozitivă.ro, Ziarul Metropolis, Ziarul Criterii Naționale, Observator cultural, Roportal.ro, JurnalMM.ro, Ziare.com.

sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/muzica-in-palatele-romaniei-la-palatul-marincu-din-calafat/

Related posts

Sari la conținut